کتاب آشنایی با قرآن جلد سیزدهم
عنوان: کتاب آشنایی با قرآن جلد سیزدهم
نویسنده: شهید مطهری
چکیده کتاب
آشنایی با قرآن جلد 13 شامل تفسیر سوره های اعلی ، غاشیه ، فجر ، بلد ، شمس ، لیل ، ضحی ، انشراح و تین می باشد.
قسمتی از کتاب :
«تفسیر سوره اعلـی»
بسم الله الرحمن الرحیم
لحمد لله ربّ العالمین بارئ الخلائق اجمعین و الصلوة و السلام علی عبدالله و رسوله و حبیبه و صفیه و حافظ سرّه و مبلّغ رسالاته سیدنا و نبینا و مولانا ابیالقاسم محمّد(ص) و آله الطیبین الطاهرین المعصومین.
اعوذ بالله من الشّیطان الرجیم
بِسْمِ اللّهِ الرَّحْمنِ الرَّحیمِ
سَبِّحِ اسْمَ رَبِّک الاَْعْلی
اَلَّذی خَلَقَ فَسَوّی
وَ الَّذی قَدَّرَ فَهَدی
وَ الَّذی اَخْرَجَ الْمَرْعی
فَجَعَلَهُ غُثاءً اَحْوی
سوره مبارکه سَبِّحِ اسْمَ است.
ابتدای این سوره توحید است یعنی این سوره با توحید شروع میشود و در این سوره بیشتر مسئله تذکر به مردم و تبلیغ اسلام و دعوت مردم مطرح است. این سوره با این جمله شروع میشود: سَبِّحِ اسْمَ رَبِّک الاَْعْلی تنزیه کن نام پروردگار برترت را. در این جمله چهار کلمه به کار برده شده است: تنزیه، اسم، رب، اعلی.
کلمه «اعلی»
کلمه «اعلی» مفهوم «برتر» را میدهد؛ نظیر کلمه «اکبر» یا «اعظم» است که در مورد خدا به کار میبریم. مثلا میگوییم اَللهُ اَکبَرُ یا میگوییم اَلرَّبُّ اَعْلی. «اکبر» اسم تفضیل از «کبیر» است؛ کبیر یعنی بزرگ، و اکبر یعنی بزرگتر. «اعلی» نیز اسم تفضیل از «عالی» است؛ عالی یعنی برین، و اعلی یعنی برترین. منتها در اینجا یک نکته هست که این نکته را در روایات اهل بیت به ما تذکر دادهاند که وقتی ما به خدای متعال «اکبر» یا «اعلی» میگوییم این توهّم برای ما پیدا نشود که خدا را با اشیاء مقایسه میکنیم و در مقایسه با اشیاء او را بزرگتر یا برتر از اینها به حساب میآوریم. اگر ما این جور فکر کنیم دچار یک نوع شرک خفی هستیم. عظمت و کبریایی و علوّ ذات حق به نحوی است که اصلا قابل مقایسه نیست و مقایسه در آنجا معنی ندارد.