اصول و مهارتهای شادکامی مبتنی بر قرآن و روایات
عنوان: اصول و مهارتهای شادکامی مبتنی بر قرآن و روایات
نویسنده : فاطمه فیاض، احمدرضا اخوت
یکی از مهم ترین و البته چالشی ترین مباحثی که در زمینه شادی و شادکامی وجود دارد بروز غیر ارادی آن است، زیرا به عنوان حالتی است که در اثر فرآیندهای باوری و رفتاری انسان در او آشکار میشود و به تعبیری، هیجانی است که در اثر داشتن صفات، رفتارها و باورها از او ظاهر میشود.
کتاب حاضر با در نظر گرفتن مبانی شادکامی درقرآن و تمایز آن با روانشناسی و بررسی معانی شادکامی ازدیدگاه قرآن و روانشناسی با در نظر گرفتن انواع شادکامی، شادکامی پایدار را برای انسان شرح داده و شادکامی حاصل از اطاعت را مورد ارزیابی قرار می دهد.
از مهم ترین سوالاتی که در این کتاب به آن پرداخته شده می توانیم به سوالهای زیر اشاره کنیم.
شادکامی حقیقی به چه معنا ست و چه ساختاری دارد؟
آیا می توان انواع شادکامی را از یکدیگر تفکیک کرد؟
آیا همه سطوح شادکامی از جهت ارزش و مرتبه با یکدیگر برابرند؟
چگونه می توان به نشاط پایدار و آرامش و رضایت واقعی دست یافت؟
در چه شرایطی شادکامی پایدار نیست؟
در بخش اول این کتاب می توانید با مبانی نظری شادکامی آشنا شوید و در بخش دوم نویسنده به روشها و راهکارهای ایجاد شادکامی در زندگی می پردازد. و مهارتهای مربوط به شادکامی را با ذکر مثال و تمرین آموزش میدهد. یکی از موارد ذکر شده در کتاب:
اضافه کردن فعالیتهای لذت بخش به برنامهها
گاهی ظاهراً همه چیز در زندگی خوب پیش میرود اما نشاط کافی و انگیزه لازم وجود ندارد. صرف نظر از جنبههای زیستی، فقدان فعالیتهای لذت بخش در میان سایر برنامهها عامل اصلی بروز این مشکل است.
خانمی ۴۰ ساله، مجرد که با مادر خود تنها زندگی میکرد، با شکایت زیر به روانشناس مراجعه کرد:
من در زندگی خیلی چیزها دارم، شغل خوب و حقوق کافی، خانواده خوب ولی شادنیستم. در کتاب علت عدم نشاط این خانم را داشتن برنامه یکنواخت دانسته و به ایشان روش صحیح برنامه ریزی توصیه میشود. اگر شما نیز به رضایت از زندگی و شادکامی دست نیافتهاید مطالعه این کتاب را که با محوریت سخنان اهل بیت و قرآن می باشد را به شما توصیه میکنیم و در آخر حدیثی از کتاب در رابطه با نشاط و شادکامی بیان میشود؛
امام صادق علیه السلام میفرماید: در ده چیز خرمی و نشاط هست، درراه رفتن، سواری نمودن، فرو رفتن در آب، نگاه کردن در سبزه، خوردن و آشامیدن، نگریستن به زن نیکو، زناشویی، مسواک کردن، شستن دست با خطمی در حمام و سخن گفتن با مردان.