کتاب آشنایی با قرآن جلد چهاردهم
عنوان: کتاب آشنایی با قرآن جلد چهاردهم
نویسنده: شهید مطهری
چکیده کتاب
آشنایی با قرآن جلد ۱۴ شامل تفسیر سوره های علق ، قدر ، بینه ، زلزال ، عادیات ، قارعه ، تکاثر ، عصر ، هُمَزَه ، فیل ، کوثر ، کافرون ، نصر ، مسد و توحید میباشد .
قسمتی از کتاب :
«تفسیر سوره علق»
بسم الله الرحمن الرحیم
سوره «اِقْرَأْ» (یا علق) یک تشابه و تناسبی با سوره «اِنّا اَنْزَلْناه» دارد. در سوره «اِنّا اَنْزَلْناه» اولین نزول قرآن (نزول اجمالی و بسیط) را که در شب قدر بود بیان میکند. در شب قدر آیهای نازل نشد، چون آیه صورت تفصیلی قرآن است، بلکه تمام قرآن به صورت جمعی که در آنجا کلمه و آیهای وجود نداشت و در واقع روح قرآن بر پیغمبر اکرم نازل شد. «اِقْرَأْ بِاسْمِ رَبِّک الَّذی خَلَقَ» اولین آیهای است که قرآن به صورت تفصیلی بر پیغمبر اکرم نازل شده
مقدمات نزول وحی
مطابق عقیده شیعه بعثت پیغمبر اکرم در بیست و هفتم ماه رجب بوده. در این روز بود که به این شکل وحی بر پیغمبر اکرم نازل شد. البته نزول وحی و قرآن بر پیغمبر اکرم یک امر دفعی نبود بلکه مراحل و مراتب و مقدماتی داشته که از همان اول کودکی پیغمبر اکرم شروع میشود. و هرچه پیغمبر اکرم بزرگتر میشد و به سن چهل سالگی نزدیکتر میشد، به افق وحی، آنهم آخرین وحی و عالیترین درجه وحی نزدیکتر میشد. خود پیغمبر اکرم میفرمایند: اوایل، آنچه به من القا میشد از طریق خواب و رؤیا بود ولی رؤیایی که یأْتی مِثْلُ فَلَقِ الصُّبْحِ ؛ یعنی خوابهایی که مثل فجر و طلوع صبح روشن بود و تعبیر داشت نه مثل خوابهایی که ما میبینیم که اکثرش اضغاثُ احلام و خاطرات پراکندهای است که برایمان تجسم پیدا میکند و آن خوابهایی هم که ]چنین نیست و[ تعبیر میشود باز آنقدر قدرت ندارد که شخص حقایق را به همان صورتی که هست ببیند، بلکه به صورت تعبیری میبیند؛ یعنی چیزی میبینیم چیز دیگری تعبیر میشود.